Boyanova | Date: Monday, 08.08.2011, 15:18 | Message # 1 |
.::.
Group: Админ
Messages: 365
Status: Offline
| ДЛЪЖНОСТНА ХАРАКТЕРИСТИКА Клас по НКПД: персонал, зает с услуги за населението, търговията и охраната; Код по НКПД: 5131 2004 ЗА ДЛЪЖНОСТТА: СЕРВИТЬОР
1. Описание на работата: обслужва клиенти в ........... като сервира храни и напитки. Носи се материална и отчетническа отговорност. 2. Задължения: - посреща и настанява клиентите на заведението; - изчаква и наблюдава масите с клиенти в поверения му район да направят своя избор; - информира клиенти за менюто и специалитетите на заведението; - приема поръчките на клиентите и я записва в бележник за вземане на поръчки; - следи и поддържа хигиената в района си като подменя покривките на масите, кърпите за сервиране и салфетките; - поднася на поднос приборите и чашите и ги сервира пред клиента съобразно направената поръчка; - поднася последователно ястията и напитките по реда на тяхната консумация, съгласно технологията на сервиране и при спазване на температурния режим за различните ястия и напитки; - отсервира употребените прибори и посуда незабавно след тяхното освобождаване; - води сметка за сервираните храни и напитки и я представя на клиента; - отчита ежедневно своя оборот; - приема парични суми от клиенти и връща ресто; - информира за нередности управителя на заведението; - уведомява незабавно прекия си ръководител в случай на отсъствие от работа поради заболяване; - не напуска работното си място до пристигане на колегата от следваща смяна; - не се явява на работа при заразно заболяване. - да спазва правилата за здравословни и безопасни условия на труд, противопожарните, санитарно-хигиенните и други изисквания; - да се явява на периодични медицински прегледи; - да поддържа чисто и в добър вид своето облекло. 3. Допълнителни задължения: оказва съдействие на своите колеги в случай на необходимост; могат да бъдат възлагани други задължения от прекия му ръководител или от ръководството на предприятието, свързани с работата. 4. Отговорности: - за качеството на извършваната работа и точността на водените от него сметки на клиентите; - отговорност за рекламации от клиенти; - материална отговорност във връзка с опазването на посудата и приборите; - отчетническа отговорност във връзка с поверените му парични и материални ценности; - отговорност за спазване на санитарно-хигиенните изисквания и правилата за противопожарна безопасност. 5. Подчиненост, връзки и взаимоотношения: - подчиненост (пряк ръководител) - управителя на фирмата; - във заведението и фирмата контактува с: колеги-сервитьори, бармани , готвачи , работници в кухня и другия обслужващ персонал; - контактува с клиентите на заведението. 6. Отчетност: отчита се пред управителя на фирмата включително и паричните средства. 7. Документи, които работникът/ служителят трябва да познава: Кодекс на труда; Правилник на вътрешния трудов ред; Правила за здравословни и безопасни условия на труд; нормативните изисквания към обслужването в заведенията за хранене; други вътрешни актове. 8. Етични задължения: да зачита личното достойнство и правата на всеки клиент на заведението; да проявява дискретност при обслужване на клиентите и им създава приятна обстановка; да не се намесва и не коментира случайно дочути разговори между клиенти; да бъде лоялен към работодателя, като не злоупотребява с неговото доверие и не разпространява поверителни за него сведения, както и да пази доброто име на заведението. 9. Изисквания за заемане на длъжността: - образование: средно/средно професионално; - други изисквания за длъжността: да знае правилата за обслужване и сервиране, и да умее да работи с касов апарат - личностни качества: (любезност, умение за работа в екип, инициативност, комуникативност, лоялност и др.). Настоящата длъжностна характеристика може да бъде изменяна и допълвана от работодателя при промяна на изискванията и задълженията, произтичащи от нормативни и структурни промени.
Запознат съм с длъжностната характеристика и екземпляр от нея ми е връчен.
Утвърдил:............................ Изготвил:.....................
Работник:................................................................................................ Подпис:…………..
Дата:…………….
Хората са само два вида- простИ хора и простО хора, вторите често грешат, но първите само това правят!
|
|
| |